Türkiye radyoları 96 yaşında…
Türkiye’de radyo yayıncılığı, bundan tam 96 yıl önce, 6 Mayıs 1927’de, İstanbul Sirkeci’deki Büyük Postane’nin bodrum katında, Eşref Şefik’in yaptığı anonsla başladı.
O yıllarda radyo yayınları telgraf haberleşmesinden kalan zamanlara sığdırıldığı için yayınların başlaması akşam saatlerine denk geliyordu. Programlar daha çok müzik ağırlıklıydı, ama arada haberler de veriliyordu.
90’ların başında kurulan özel radyoların temeli, 27 Nisan 1927’de açılan Türk Telsiz Telefon A.Ş.’ye dayanır. Ülkenin dört bir yanında peşpeşe açılan özel radyolar, sancılı geçen iki yılın ardından 13 Nisan 1994’te çıkarılan yasayla belli kurallara bağlandı. Yayınlarda uyulması gerekenler yasalaştı. Türkiye’de halen 1000’in üzerinde ulusal ve yerel radyo yayın yapıyor.
Günümüzde küçüle küçüle cebimize kadar girse de, radyo, büyülü, kocaman bir dünya…
Başta da söylediğimiz gibi, Türk radyoculuğu bugün 96. yaşını kutluyor… O günden bugüne mikrofonun ardından seslenen isimleri saymaya kalksak zamanımız yetmez. Ama Türkiye’nin haber okuyan ilk kadın spikeri Emel Gazimihal’i, spor karşılaşmalarının unutulmaz ismi Eşref Şefik’i, Orhan Boran’ı, Sanat Güneşimiz Zeki Müren’i ve radyo programcılığının gelişimine büyük katkısı olan Halit Kıvanç’ın ismini de yad etmemek olmaz.
Radyoları 96 yıl boyunca yalnız bırakmayan siz değerli dinleyicilerimize sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. 9. yaşgünümüz kutlu olsun…